neděle 22. srpna 2010

D56 - Jaipur

tak mame za sebou dalsi kulturni pul den :-) hlavne okoli Jaipuru je docela pekne, mistni maharadzove tu postavili obr pevnosti v okolnich kopcich...jinak uz odklepavame posledni hodiny...zitra prejezd do Delhi a kdyz bude cas tak jeste nejaka kratka vychazka tam a v utery po 5 ranni let zpet domu, ale jen na par dni :-) show must go on :-)

pátek 20. srpna 2010

D54 - Fathepur Sikri a Agra

Vcera vecer nas cekal necekany boj s komary, vlastne vubec prvni na tehle ceste - zahadnymi skvirami pribyvali v nezvyklich sicich az sem na nich castecne roztrhal cestovni denik - po 40 mrtvych sem rezignoval a nechali se lehce pres noc zestipat novymi posilami, dnes sme vyfasovali nejakou odpuzovaci smradlavou spiralu, tak sem zvedavej zda pofunguje..:-)
Dneska sme podnikli dlouho nevydanou kulturni vypravu po vsech moznych pamatkach - jelikoz je v patek zavreny Taj Mahal tak menime plany a hned rano vyjizdime hodne rozvrzanym busem do cca 40km vzdaleneho Fathepur Sikri, kde nejaky velky mogul vystavel obr mesto, ktere ale bylo hlavnim jen par let. Na pahorku cni pekna obr mesita. Kdysi obrovske mesto ohranicene hradbami je z pulky zastaveno novymi stavbami a v druhe jsou pekne ruiny ktere jsou volne dostupne a da se v nich lozit / mocit atd dle libosti :-)) litatu i spoustu zelenych papousku. Prolzeame vsechno mozne az se dostavame na nejaky ochoz ze ktereho nas prekvapuje vyhled na peknou, zachovalou a hlavne upravenou cast arealu, kde se mota radove vice turistu nez v okolnich troskach. Delame nejake fotky ale pak nas zbystri pohunek a ukazuje ze mame z nasi pekne vyhlidky zmizet. Posleze zjistujeme ze je to placena cast za 270rupek, tak sme docela usetrili. Je dost vedro a z nebe padaji takove mini kapicky, coz je asi jen zkondenzovana super vlhkost, takze kvitujeme chvilkovy odpocinek na ceste zpet do Agry. Tuk tukem se presouvame k Cervene pevnosti ale jeste predem lehce nahlizime do Velke mesity, kde je zrovna modlitba tak nas moc daleko od vstupu nepousteji. Pry je akorat ramadan. Jiunak Agra je dost muslimska a rvou tu muezini. Cervena pevnost je super, o nekolik radu lepsi nez ta "marna" v Delhi a to je asi tretina uzavrena. Sou z ni perfektni i kdyz vzdalene vyhledy na Taj Mahal. Pokracujeme dal v kulturni tour na druhou stranu reky na maly Taj, coz je tez pohodova tomb kde skoro nikdo neni, pote delame s tuk tukarem deal na tri zastavky za slusne penize ale musime pry navstivit nejaky shop a byt v nem minimalne 15 minut s cimz souhlasime, to by se snad nechalo prezit. jedeme jeste do jedne tomb ale ta je dost zanedbana a navic po indicku vyspravena tak spis fotim bordel zastavbu v okoli. Dalsi zastavka uz je zajiamvejsi - sunset point Taj Mahal, kde je na nej krasny vyhled a pres reku. Tak trosku zacinam spekulovat ze usetrim obr vstup 750 rupek protoze ze vnitr toho uz moc vic neuvidm, teda az na ten pocit ze jsem primo tam :-) okoli je oplocveny ostnacem - protoze tu maji vojaci nejakou zakladnu. a vubec vojaci sou tu fakt super jednak maji porande hole na mlkaceni a hlavne ty jejich flinty co tahaji, ty vypadaji budto jak medvedobijka old shatterhanda ci neco z prvni svetovy. pak uz nas ceka ten shop, coz jsou normalni suvenyry, nakonec tam usmlouvame trika a ten cas dokonce asi o 3minuty prekonavame. peso se jeste vydavem k velkemu taji okouknout cestu na zitra a omylem objevujeme spalovaci ghaty kde se zrovna par neboztiku pece v poslednim fojru. kousek od taje je reklama na hotel host s vyhledem na taj ze strechy a jelikoz maj prijatelne ceny tak tam jdeme a na strese trosku kazime romantiku jednomu indickemu parecku. Vyhled je docela pekny az na par betonovych hruz v popredi..
zitra uvidim dle pocaska jestli nakonec polezu dovnitr, pak se presouvame asi o 250km na zapad do Jaipuru, coz bude nase psoeldni zastavka pred navratem dom z Delhi...

čtvrtek 19. srpna 2010

D53 - Cesta do Agry alias dalsi 24h

...Nase skupinka turistu nestastne cekajici na vlacek postupne indiansti a taky se posupne rozvaluje po zemi. ja se uvelebil na krosne a docela to taky jde...obcas kolem nas proleze clovek postizeny leprou se znetvorenyma nohama - indie jak vysita. V 1:30 zazni hlaeni dne ze vlak prijizdi. Uvelebujme se na lehatkach a upadvame do komatu - 9hodin zpozdeni snad nedokazou vytovir ani nase drahy.
Spi se docela fajn ale po probuzeni trpime - vlak kazdou chvili stavi trebas na pul hodinu a cka na protijdouci vlaky a proste pohybujeme se rychlosti konskeho povozu. dvere sou stale otevrene tak v pasazich kdy jedeme koukam ven na krajinu ktera neni za az tak zajimava - plan s obcasnymi ryzovimi poli, vsude buvoli a bordel kolem vesnic, proste indicky venkov.......po XXX hodinach konecne prejizdime most pres reku Jamunu a koukame na monumentalni pevnst a dalsi chramy..prijizdime v pul 5 takze za po 24 hodinach co jsme meli odjizdet, hruza...vlakem v indii uz nkdy :-) navic se zenou uz podvecerni monzumove mraky takze dnesek je takovej dost zabitej..zato jsme se ubytovali asi jen pul km od Taj Mahalu tak to budeme mit fakt blizko...

středa 18. srpna 2010

D52 - Varanasi a cekani na cestu do Agry

Rano mame budicek uz v 5:30 aby sme stihli svitani nad Gangou, ale i tak jdeme pozde. Musime se skoro za bricho popadat kdyz vidime to divadlo - prazdne ghaty kolem kterych krouzi desitky lodi obsypanych turisty....jdeme na main ghat kde to vzdy zije nejvic a tam uz je na co koukat ale i tak nesdilim pocit s vetsinou cestopisu ze varanasi je uzasny, mysticky atd...neni to spatny ale ze by to bylo az zas tak uzasny to se me taky nezda, proste se jdou indove vykoupat do reky a maji to jako svatost.......
po tohle narocne prochazce jdeme zazevlovat na pokoj a pak nas ceka to nejdulezitejsi najit bankomat ktery by nam vydal penize - vcerejsi ATM Punjabi bank nebyl nejstastnejsi...nakonec se dari takze tu nezustaneme na veky :-)
Posledni prochazka vede znovu na ghat kde preci jen objednavame plavbu boatem, mame soukromou veslici a pan ma opravdu co delat aby zdolal proud Gangy. Plujeme ke spalovacimu ghatu kde z jednoho ohne kouka zachovala nozka ktera se uz asi nestihne spa;it. Celkove je plavba docela pohodova a i kdyz je to asi nej komerce ve Varanasi tak to docela stoji za to. Nejlepsi je ale hlaska majitelu clunu "is very good time for boat" a tu rikaji v jakukoliv denni dobu.
"Vrcholem" navstevy je vsak poslednich 50 pesich metru u Gangy, kdy vidime plout ve vode zachovalou mrtvolu. Dost nepekny pohled, ale mistni se tim vubec nevzrusuji a jen turisti foti. U nas by se asi rozjela docela velka masinerie, tady je v klidu nechaji plout dal po proudu.
Jen co prijdeme na hotel zacina sileny chvat, fajkari kteri nam tvrdili ze listky na vecerni vlak sou na ceste maji najednou spoj ktery jede uz 30 minut - to se snad neda stihnout. povolavaji sileneho ridice tuk tuku ktery prokazal ceu se rika v realite rychle a zbesile. Dorazime na cas a pak jak splasene muly behame po nadrazi kde nei ani jedn nadrazak a nikdo nam neni schopny rici odkud to jede. po 15 minutach rezignujeme splaveny jak kone a jdeme do nejke turist office ktera je nabusena dalsimi zmatenymi turisti. Potesi nas novina ze ten nas vlak ma hodinu zpozdeni a prijede az v 17:30, casem prichazeji dalsi hlaseni rozhasem s cim dal pozdejsim prijezdem naseho "expresu". dalsi turisti uz dochazeji pekne mokry protoze venku radi podvecerni monzumovy destik. Pozvolna se zatopuje i hala a pohunci s kostaty se ji neuspesne pokouseji vyhnat zase ven. Ve 20 se zavira kancelar a my jsme vykazany na peron. Sledujeme tedy alespon zivot a ja pomalu odskrtavam zvirata co se tu po perone honi: psi, bejckove /ty delaji nejvetsi neplechu, jedn vbiha i mezi spici lidi na zemi a jednomu dedovi malem proslapne hlavu/, potkani, svaby, velke mnohonozky, opice...proste takovej indickej zverinec...sme nadseny kdyz v 23:00 ohlasi prijezd vlaku na 23:30 a pak postupne rezignujeme kdyz rozhlas ztichne a vubec nic se nedeje....

úterý 17. srpna 2010

D51 - Varanasi

padesaty den byl misto mensi oslavy fakt dost kruty tak se dnes probouzime az kolem desaty. na hotelu nam prideluji guida coz nam ted mimoradne nevadi, protoze sme ani netusili ze nam na indii vyzbyde cely tyden a nemame zadneho pruvodce ani mapu. nejdrive se jdeme podivat na ghaty koupaci ale neni tu moc lidi, chodi pry vic rano a vecer, takze sem s podivame jeste pozdeji, ale i tak tu nakonec ztravime docela dost casu. docela i premyslim zda tam taky nevleu ale je to dost humus tak jeste uvidim.
pak jdeme zaridit jizdenky na zitrejsi vecer do agry - davame spaci vlak protoze bus byl dost hardcore :-). pak nam guid vypravi ze spousta lidi chce zatahnout turisti do obchodu s hedvabim tak nas tam radsi zavede sam :-) jdeme tam, abysme mu udelali radost, ale jen na 5 minut pak uz frcime na net a odpoledni siestu.
v podvecer se opravdu prinucujeme vylezt ven do toho pekla a obchazime znovu ghaty ale moc se tu nedeje, pak asi hodinu prochazime ulicky a nakonec si stejne platime riksu aby nas dovezl tam kam chceme, na spalovacich ghatech mezitim pripravili vatry a prikladaji neboztiky, moc dlouho to nesledujeme - je to takovy divny. Po absolvovani bludiste ulicek se konecne dostavame na hlavni ghat kde akorat probiha nejaky ceremonial, vsichni spivaji a tak..kupujeme plovouci misticku a se zapalenou svickou posilame po Ganze do neznama
chvili se pak jeste motame po meste a sme na sebe hrdy ze sme nasli nas guest house i bez riksi, neni to tady vubec jednoduchy

pondělí 16. srpna 2010

D50 - 24hodin do Varanasi via Lumbini

Jeste nez otevru oci si rikam jestli bude lepsi videt z naseho super vyhledoveho hoteloveho okna Annapurnu a odjet a litovat ze sme tu nezustali, nebo ji radsi nevidet a rict si ze jsme udelali spravne ze uz frcime pryc...nakonec je to stejny jak vcera tak sme udelali asi dobre, navic treking v tomhle monzumovych pocasi ja fakt dost hustej i kdyz v indii asi bude jeste hure.
Po 6 sme uz na mini busaku a u hlavniho nahanece davame zachranou amoletku. bus je takovej dost nepalskej - zadna turistivka linka, takze neni kam moc dat nohy..stoupame do hor a zas se muzeme kochat nadhernyma terasama ryze. cesta je dlouha ale zatim nejhezci silnicka v nepalu co jsem jel, mohutna udoli horsky hrebeny - vic na jihu i oradna subtropicka jungle na ostrych vrcholcich. Pak konec a nizina ale jen uzka. po 7,5 hodinach jsme u hranic. Jeste mame v planu navstivit rodiste Buddhy - Lumbini, tak se koukam po local busu - dokonce se vuli nam ztrhne bitka mezi dvema autobusaky. nakonec mame takovy nepalsky zazitek na uplny konec - nevejdeme se do busu tak jdeme na strechu - docela super, akorat po ocku sleuju nizsi vetve ktere sou docela lehce omlaceny. v okoli uz takovy indicky ivot, spousta buvolu, vodnich toku, velky provoz cyklistu a chodcu po silnici, samej traktor a troubeni, proste blazinec. za hodinu jsme u vstupni brany kde posleze zjistujeme ze je to strasne rozlehly a po par metech padame vedrem - ajaj to bude kruty tyden na konec. nejbliz je chram kde se mel buddha narodit - je tam takovy sloup kde je napsano "tady se narodil" a pak o kus dal nejaky kamen u ktereho je napsano "presne tady se narodil" :-) takze kamen je asi presnejsi :) nakonec platime cyklodrozku aby nas povozila po chramech jednotlivych zemi - ale je to tu dost zanedbany a ve vstavbe, takze celkove zadna velka slava - nejhezci chram maj kupodivu nemci. zpet uz jedeme taxikem primo na hranice. ktere jsou propustne jak emental, clovek si ty celniky a raztka musi sam najit - za 15 minut mame obe hranice za sebou, rekord. zacina se smrakat a my nachazime jen bus do Gorakpuru kde musime prestupovat. uz sme pekne utahany a totalne ulepeny, navic fakt nikam najdou narvat nohy - stava se z dnesniho dne takove cestovatelske utrpeni a to jeste zdaleka neni konec :-) autobusak to docela reze ale zase furt zastavuje tak nam to trva asi 2,5h pak jeste drozkou pres cely mesto, kde ale mame stesti a v deset vecer akorat miri bus do Varanasi - sice je to drsny bus 2mista ulicka a 3mista ale neni moc plny tak zabiram trojak a uvelebuju se na krosne. pan to reze jeste vice ale obcas dost na drsnym pobrchu tak litam obcas az temer ke stropu, navic si casem priseda nejaky pan tak uz je pohodli hned mensi. v pul 5 sme na miste, jeste jedna drozka do stareho mesta a po 5 ranni utrpeni konci - sme na hotylku :-)

neděle 15. srpna 2010

D49 - Pokhara valley trek

Vstavame pred sestou ale je mizerne - na vrcholcich se prevaluji mraky, tak chvili premyslime co dal a nakonec se rozhodujem nejaky delsi trek skrecnout a vyrazit jen tak po okoli pokhary. Chvili jeste pospavame a pak jdeme na to - kupuji dalsi mapu ve stale downgrade stylu - nejdriv sem totiz koupil "around annapurna" pak "annapurna base camp" a ted "pokhara valley" :-). vybirame nakonec docela masivni okruh po okolo - nejdriv jdeme kolem jezera s dvema brody mensich rek a sledujeme zivot v okoli. cim sme dal tak mizi quest housy a restiky. po 4 hodinach jsme u mostu pres reku a odtud nas ceka stezejni vystup na hreben - pocasi je dost drsne strasne vedro a vlhko - sem kompletne promoceny na kost. nejdriv stoupame po prastarych schodech a pak po nejake ceste, puvodne asi jeepove ale nyni uz asi moz nesjizde. okoli krasne sama ryzova terasovita pole, vesnicky o par domcich a krasne vyhledy - skoda jen ze ty himalajsti velikani sou schvoani. trosku neprijemna je pouze giganticka kneznice ktera prileti jirkovi na krk a pozaha jak jeho tak me - takovy u nas fakt nejsou. vystup je nakonec docela nekonecny a trva nam nakonec skoro 3 hodiny - vrchol je takovy krkonossky - 1520 nad morem ale vyhledy paradni. hlavne sme radi ze sme se neztratili a dojdem za svetla. klesame po silnici a nakonec sopneme i taxika ktery nam to zkrati o cca 8km coz nas uslaply docela tesi. fajn ale narocny den

sobota 14. srpna 2010

D48 - Pokhara

Od 5 od rana brutalni slejvak az cele kathamndu mizi pod obr louzema, jeste ze to pozvolna uticha kdyz vyrazime na bus do pokhary. Pohunek nastesti nezaspal a hotel neni uzamcenej jak pevnost jako vcera. I tak bereme radsi tago a nechavame se odvezt na placek s turistickyma busama. Odjizdime docela na cas ale i tak to trva zas skoro hodinu nez vyjedeme k povestnym antenam nad kathamandu. Udoli na druhe strane je v mracich a tak pri sjezdu nejsou takove vyhledy jako vloni. casem se vse trha a nastava brutalni parak. Uzivame si vyhledy na pekne nepalske podhuri a opravdu zvolna ukrajujeme km za km. Na obidek stavime ve stejne restauraci jako kdyz sem jel minulej rijen do Chitwanu. Posleze pichneme kolo tak mam cas jeste dobehnout k obr vysutume mostu pres reku Trisuli. Pak uz se cesty deli a konecne vidim taky novou trasu. Porad je na co divat, zvlast pekne jsou terasovite ryzova policka. Po 7,5h prijizdime o Pokhary, kde uz je milion nadhanecu a uplne se o nas perou. Jednoho vybirame a nechame se odvezt do oprvdu pekneho hotylku s vyhledem na mistni jezero a hreben, ktery je ale b0huzel pod mraky i kdyz je vsude jinde pekelna vyhen. Cena navic lidova - je mimo sezona a tady se doslova perou o turistu. Delame mensi okruh podel jezera a musime se vyhybat obr darkum od vodnich buvolu. Smradlave termotriko sem vymenil za nove tibetske s mantrou "om mani padme hum" coz se libi mistnim starym babkam a volaj na me a ukazujou ze sem proste jednicka :-) /palec ne prostrednik :-)/ celkove tu vladne uvolnena atmoska

pátek 13. srpna 2010

D47 - Kathmandu

Dneska nas ceka posledni dulezity a opravdu stezejni den vypravy. Vyrazime na indickou ambasadu zjistit jak je to s nasimi vizy. ja mam sice dvouvstupe ale pry se neda znovu do indie vratit na turisticke vizum pokud neni prestavka mezi vstupy alespon 60dni, coz o chlup nesplnuju. K ambasade prichazime s hodinovym predstihem ale i tak uz tu ceka spoustu lidi. Na dvore pod obr strechou je spousta sedacek kam nas uzsazuje typek v podobe lorenza lamase akorat trosku tlustejsiho :-) pak uz jen obecny chaos a kopirovani ve vedlejsim ksefte milion papiru - k tomu memu povoleni je jih potreba asi 6 - proste byrokracie nejvetsiho kalibru. Ale nakonec to vypada vice nez nadejne - vse nam potvrdi a navic uz dnes. Po hodine a pul a vysvstani vsech front konecne mizime s tim ze v 17:30 si mame dojit pro pas - hura :-)
po obidku vyrazime na dalsi tour po kathmandu - usmlouvame taxik ale i tak je to drazsi nez jizdenky na zitrejsi prejezd do pokhary + noc v tom nasem hnusnym hotylku. Nejdriv jedeme na sever pod hory do hindu stanku s povestnym lezicim visnuem primo v bazenku, docela pekny ale nic vic tu neni a navic sme po chvili stejne vyvedeni panem ze tam nemame co delat. pak jedeme k obrovske stupe Boudanath. Taky od rijna nejak zezelenala a hlavne pekne navysili vstupne. Ale i tak stoji i podruhe za navstevu. Pote uz frcime do Patanu, ktery si ofiko prohlizi jen Jirka, ja se ruzne motam okolo a i tak vidim prakticky vsechny stavby co tam jsou. Koncime taxik tour a pozvolna se vydavame na ambasadu. Sme tu s velkym predstihem ale i tak tu jsou uz pekne davy. Tolik turistu na jednom miste sme zatim na nasi ceste nevideli. Konecne se otvira a my po case prejimame pasy s vytouzenymi razitky - ja mam pres celou jednu stranku pasu uvedeno ze muzu vstoupit do indie ale mam na to jen 12 dnu :-)
vecer posledni veca u donala a na oslavku i pivo everest

čtvrtek 12. srpna 2010

D46 - Cesta z Tibetu do Nepalu

Rano uz nastesti neprsi - monzumove mraky se pres noc pekne vyprsely. Sme radi ze opoustime naz nechutne vlhky kamrlik. Nestihame ani snidani, protoze Tenzing nejak chvata a chce aby sme na cinsko/nepalskou hranici dorazili co nejdrive. Opoustime jeepove Zangmu tedy docela kvapem a stale dramatickym kanonem klesame, obcas uz rozbitou a zalitou silnici vodou, 8km z kopce do hranicni vesnice. Pres reku koukame uz do Nepalu a na takzvany most pratelstvi, kde presne uprostred zluta cara deli oba dva staty. Tenzing vypravi jak jeho krajani se nebezpecne dostavaji pres hoodne divokou reku do Nepalu pomoci nejakych klad. Cekame skoro hodinu protoze se celnice neotvira v 9:30 ale az v 10. Vsema procedurama nas Tenzing provazi protoze vsude musi ukazovat nas permit. Z mostu jeste naposledy zamavame Prokopovi a Petrovi, kteri nas doprovazeli poslednich 15 cinskych dnu, a pres zlutou caru se dostavame do svobodne zeme.
Nepalsky barak je proste jeden z mnoha v ulici a kdyby tam clovek nesel tak se asi nic nedeje. platime vizum a za par minut mame nalepku v pase. Domlouvame jizdu do KTM dodavkou kde uz jsou dve turistky a za chvili jedeme - pakistanci by to brali jako dost nevytizeni stroje kdyz nas celkem jede jen 7, oni by tam narvali minimalne 16 :-). Pokracujeme dolu kanonem a furt je na co koukat - tohle nepalsky podhuri plne ryzovych policek na svazich zelenych hor je opravdu moc pekne. V nejhezcich pasazich by se urcite vyplatilo vystoupit z busu a jit par km pesky - zatim je provoz prakticky nulovy. Silnice je kupodivu docela dobra az na par mist kde voda urvala povrch a nase mala dodavka s nanosem bahna docela bojuje - hodil by se nas land cruiser. Klesame nakonec asi az do 800 metru, takze docela sesup ze vcerejsich 5200 a pak nas ceka dlouhy vyjezd do Dhulikelu na dalsim skalnim hrebenu. Odtud byvaji dobre vyhledy na Himalaje ale urcite ne dneska. Sjezd uz je dost pomaly - sama zastavba a hodne zesileny provoz. Konecne sme na hlavni ulici v Thamelu ale nakonec nejdeme do naseho hotylku z minuleho roku ale do prvniho co vidime - hroznej kamrlik ale za 50kc na osobu tak to bereme.
pak uz delame takovy klasicky okruh po kathmandu. Vycasilo se tak jeste lezeme v podvecer do opiciho chramu s peknym vyhledem na cele mesto

středa 11. srpna 2010

D45, Everest Base Camp (5 170m)

Za rozbresku vylizame z nasich kutlochu a koukame na oblohu, ktera je docela zatazena. Tenzing vesti ze Everest uvidime tak 50 na 50 coz neni zas tak moc, navic nam urcite zveda naladu. Chceme tam byt co nejdriv tak nas trochu stve kdyz si ridic po 10 minutach jizdy vzpomene ze nechal na hotelu ledvinku s doklady a musime se vracet. Po chvili dojizdime k prvnimu checkpointu zase pekne obehanneho rekou aby neutekla ani mys. Pevnost Tibet je fakt hrozna. U cedule "Everest Base Camp 103km" opoustime peknou asfaltku a po sotoline v nekonecnych serpentynach stoupame do sedla Pang La (5 206m) vypada to ze uz coby dup postavi k everestu cajnysove taky asfaltku. Silnice uz je ocividne rozsirena. Tak jsme tady ve slavnem sedle Pang la odkud ma byt videt hned 5 osmitisicovek. My dnes vidime zatim jen 3 - Makalu, Lhotse a Everest, kterej ma ale spici v mracich :-( nastesti to sou mraky az v Tibetu tak snad je nejak podjedeme nebo tak neco :-) bezime az na kopec nad sedlem odkud je vyrazne lepsi vyhled a kochame se - hlavne nasvicene hnede hrbitky pred osmama sou super. Pak uz nas Tenzing zas zene do auta at sme v EBC brzo. Ze sedla jedeme zkratkou a nas land crusier ma co delat abysme to dali. V jedne zatacce se konecne dostaneme do takoveho uhlu ze ktereho je Everest videt cely - fakt mame lucky day - navic vypada odtud uplne jinak nez z nepalske strany. Krajina okolo je navic zalita krasnym svetlem a furt je na co se divat. Myslim ze nas Buddha odvdecil za uskutecnenou Koru v Shigatse :-)
Nase radost z rychle jizdy nema dlouheho trvani, neco se nam poroucha na tlumici tak koncime. Nastesti proti nam jede bus s sikovnym ridicem, ktery i presto ze ma bile rukavicky to da nejak dohromady :-) stoupame vis a vis a Everest konecne vykoukne v cele krase, tak fotime a fotime :-)
Mijime klaster rongbuk (5 000m), pry nejvyse polozeny klaster a stavime na parkovisti odkud uz muzou jet pouze "unpolluted bus" za extra penize. Je to normalni kram vyrazeny nejspis pred 10 lety z mhd nejakeho mesta tak jdeme pesky ty dva posledni km do BC. Celou cestu je videt Everest bez jedineho mracku - parada. Samotny BC je vylidneny, Tibet ma jen jednu sezonu a to duben kveten. Vic jak na maly kopecek s vlajkami nas nepusti, takze nedochazime ani k morene ktera je jeste asi o pul km dal.
Po nakochani se pohledy a prileteni prvnich mraku kvacime zpet k jeepu a po obidku jedeme par km stejnou cestou dolu. Pomalu prichazi dest a everest nadobro mizi v oblacich tak protijedoucim jeepum muzeme maximalne vzkazat - meli ste si privstat :-)
pak uz smerujeme slusne kamenitou cestou do dalsiho peti tis sedla - nejak je uz ani nestacim tady pocitat :-) Tady uz nejede kazdy a krajina je takova opustenejsi a drsnejsi. Po okoli sou obcas roztrousene stany nomadu se stady jaku a usmudlane deti behaji za nasim jeepem. Ze sedla toho moc videt neni a pak nas uz ceka dlouhy sjezd do udoli. Na jedne strane dest na druhe boure ale my dnes prakticky porad jedeme v sluncem zalite krajine. Konecne se zase napojujeme na asfaltku a ukrajujeme dalsi km smer Nepal. Po ceste konecne vykoukne i Cho Oyu a Shisa Pangma tak dneska opravdu tech 5 osem vidime. V pozdnim odpoledni prijizdime do posledniho sedla - gate to nepal s vyhledem na hlavni himalajsky hreben, ted uz skoro cely zahaleny mraky. Jsme v 5 200 metrech a ceka nas nekonecny sjezd o par tis metru nize. Tahle silnice byla vzdy vyhlasena jako dost drsna, ale novy koberec s ni udelal krasnou sjezdovku. Ted bych bral kolo :-) Krajina se po case meni - zajizdime do obr kanonu ze ktereho stoupaji mlhy, posleze destik a pak slejvak a mlha, k tomu na dost mistech chybi svodidla a uz je tma - takze takove dobrodruzo nakonec super dne. Prijizdime do Zangmu (2 300m) leziciho asi ve 300 vyskovych metrech a silenych serpentynach. Vsude desitky jeepu. Hotel je nejdrazsi kde jsme v cine byli, pokoj smrdi vlhkosti a vsechno je takovy ulepeny, ale ve slejvaku se nam nechce hledat nic jineho, nevic nas doprovod rika, asi trosku fejkove, ze ostatni hotely jsou plny

pátek 6. srpna 2010

Den 40 - Vlakem do Lhasy (3 650m)

rano nas ceka neoblibeny budik na 1 hodinu ale nakonec se prinutime vstat a dojit tech par desitek metru na nadrazi.Hned u vchodu nam kontroluji permit, takze se tam bez nej fakt neda dostat. Vlak nakonec jede az v pul3 a je trochu boj o sedacky protoze lidi jedouci uz z chengdu se trosku roztahli. az skoro do 7 je tma tak prvni prusmyk pres pohori Kun Lun nevidime, pak uz nas ceka nedozirny Tibet - gps ukazuje stale kolem 4500 metru - kolem stada jaku a spoustu ricek a jezirek, okolo ploche kopce. cesta je ale dlouha celych 1150km, ale vlak uhani a mel by to stihnout do 15 hodin, jedeme jeste pres dalsi prusmyky ale vrcholem je stanice tangulla v 5120 coz je nejvyssi misto na svete kam vyjede vlak - dokonce to hlasi i rozhlase. casem sou v okoli i hory s ledovci a proste je cely den na co se koukat. jedeme i kolem obrovskeho krasneho jezera. v krajine sou opustene tibetska stavenicka. na silnici vedouci valnou cast dne podel trati je fakt docela zivo, jak nakladaky tak i offroady a busiky.
ve vlaku cinsky zivot takze vsichni vari kybliky nudli az se nam z toho uz zveda kufrik. davam dve pivka a cesta hned utika.
V 17 po 14,5 hodinach dorazime do lhasy. nejdrive nevzhledne tovarny a pak nove cinske mesto - snad to stare bude hezci - na obzoru je uz na kopecku potala.
na nadrazi je ruch a my jsme zvedavy na naseho guida - snad to nebude nejakej tlustej cinana - nakonec je to krasna tibetanka ktera nam na privitani vesi saly kolem krku - skoro jak na hawai - s pruvodcem sme tedy spokojeni :-)
hotel mame ve starem meste hned u hlavniho namesti, coz je super. hned vyrazime na kratkou prohlidku - cinanu a tibetanu je tu tak jedna ku jedne ale tech vojaku - hrozne....vsude druzstva po 10 se samopalama - proste nic moc. jdeme k potale a ta je fakt uzasna - sice je clovek videl uz stokrat na fotkach ale na vlastni oci je to o necem jinym, obejdeme cely poutni okruh okolo ni a pak uz svistime stopnout nejakou drozku protoze se zene nejaky obrovsky bourkovy mrak. jen tak tak se ukryvam v kavarne na nasem hotylku..bourka byla nastesti kratka tak jdeme do restaurace na neco styloveho - jaci stejk + lhsa bier - oboje super, pred chvili sme jeste obesli vecerni stare mesto a je to tu moc pekne, v dali suprove nasvicena potala, tak tam zitra vecer pujdeme fotit

čtvrtek 5. srpna 2010

Den 39 - Golmud (2 700m)

po 14 hodinach konecne dojizdime do golmudu, nasi predposledni staci do tibetu. mesto je samo o sobe hrozna dira tak sme radi ze nam mistni spojka mr. zhou oznamuje ze uz zitra ve 2 rano nam frci bus, taky nam dava kopii permitu aby nas vubec pustili do vlaku. po mensi sieste vyrazime do mesta ale mimo par kycu tam fakt nic k videni neni.

středa 4. srpna 2010

Den 38 - Donhuang a cesta do Golmudu

Rano nas ceka dalsi turisticka tour, trosku nas johnuv bratr natahl kdyz nam objednal za docela dost auto na cely den slo by to udelat za zlomek taxiky a busy...atrakci v okoli je spousta ale mame cas jen na ty dve nejvetsi - nejdriv singing sand dunes - obrovske duny hned za mestem, vstup 360kc se nam zda trochu moc, cina je relativne levna ale ty vstupy sou fakt moc, ale alespon ze mistni plati to samy. duny sou fakt giganticke - z prvni si delame prehled o okoli a vybirame na vystup tu nejvyssi jdeme jen ve dvou - jiri a petr sou nejaky marodny z toho vcerejsiho vedra. vystup je necekane drsnej vitr a propadani se ale nakonec dunu davama - od zeme na vrchol 320 vyskovych tak je snad vetsi nez ty v erg chebi v maroku. vyhled z vrcholu je paradni pak uz jdeme jen k hlavni atrakci k jezirku s pagodou - mistnich turistu je tu neuveritelne a taky velbloudu neuveritelne, maji poradove cisla a vidime velblouda s cislem 599 takze to je bez komentu.
pak prejizdime k buddhistickym jeskynim, kde je vstup dokonce 480kc ale nakonec i tam jdeme - ta uvedena cena je za cinskeho pruvodce :-) u brany dlouho resime s pohunky nase listky nemuzou pochopit ze chceme cinskeho pruvodce :-) nakonec nas ale pousteji, nejaky studentky nam to stejne prekladaji..jeskyne sou paradni ale nemuze se tam fotit coz je skoda...na obed jdeme do restaurace, ktera se specializuje jen na osli maso a oslik na cesneku a chilli nam docela chutna. po seste uz smazime na bus kde nas ceka dalsi etapa - luzkovym vozem pres noc do golmudu. bohuzel mame listky na petak dozadu takze mista moc neni, navic je bus tak silene rozpalenej ze sme hned zkraje spoceny jak mysi. silnice do golmudu je cela v rekonstrukci tak si spis pripadem v jak v offroadu nez v busu

úterý 3. srpna 2010

Den 37 - Turfan podruhe a cesta do Donhuangu

rano nas ceka druha cast prohlidky okoli - jedeme k horicim horam pod kterymi je obrovsky kycovy park kam ani nejdeme, pak dalsi poustni mesto ktere je jeste vetsi nez to vcerejsi ale mimo hradeb a obr templu vic v rozvalinach - najimame si povoz s oslikem a jedeme k tomu templu docela sranda, oslik dostava za ouska potehem :-). Posdledni zastavkou maji byt nejake caves ale daleko zajimavejsi je cesta k nim - uplne marsovske udoli v jehoz stredu je pekna oaza. na ty jeskyne ani uz nemame cas tak jen chvili litame kolem toho udolicka a litujeme ze tu na to nemame ani pul dne, pak uz zas taxikem na vlak do Jiuyuanu, kam to ma byt cca 8hodin, tentokrat mame luzkovy vuz tak to pekne utika
prijizdime tam v 10 vecer a uz nas tu ceka taxik na 120km jizdu do Donhuangu, kde je Johnuv bratr a dalsi prohlidka. cesta je docela rozsekana ale pan se snazi tak po pulnoci sme tam. Na hotelu padame docela za vlast

pondělí 2. srpna 2010

Den 36 - 30hodinovy ujgursky vlak - pokracovani a Turfan

ve dve rano koukame na mapu a zda se to uz kousek, propocitavame ze bsme meli dorazit tak v 8 rano, tak nas vsichni prekvpauji ze dojedeme ve dve..rano je konecne na co koukat prejizdime pekne zelene pohori s rickami a zbytky ledovcu na vrcholcich - takovy romanticky hory. furt resime zachody a neuveritelnou schopnost ujguru je zaneradit za velmi rychli cas po tom co jsou uklizeny. pohorim jedeme dost dlouho a vlak se mota po obrovskych obloucich a tunelech, davame dalsi piva abysme ten maraton prezili...prijizdime totalne zniceny, fakt az ve dve odpoledne a to nas ceka jeste skoro hodinka taxikem do turfanu. chlapik samozrejme stavi na pumpe kde je hrozna fronta tak to mame jeste o 20 minut delsi, ale to uz je malickost
po ubytovani zjistujeme ze je tu neuveritelne zradelen, takze o dobre jidlo neni nouze, pak uz jdeme do mistniho johns kafe kde je segra velkeho johna zjistit program na dnesek a zitra - dnes nas cekaji tri zastavky - prohlidka kanalu kars coz je docela unikat - podzemni kanaly ktere svadeji vodu z dalekych hor az sem, bohuzel za poslednich 50let jich vetsina vyschla jak se o ne nikdo nestaral, muzeum je docela fejkovy a lepsi sou vsudypritomne hrozny vina - tak se zivime :-) pak jedeme do obrovskeho poustniho mesta ktere je fakt giganticke a projit nam ho v tom vedru da dost zabrat - je tu spousta turistu ale skoro vsichni cinani kteri maji prazdniny a cestujou po cely zemi, nakonec mame jeste zvlastni minaret ale akorat pred nami zaviraji vrata tak ho fotime skrz plot a obirame mistni vinohrady. Vecer hledam jeste kavarnu ale vstup jer pouze na china ID tak mam smulu

neděle 1. srpna 2010

Den 35 - 30hodinovy ujgursky vlak

Tak budik zas brzo rano a druhej pokus s odjezdem :-) - tentokrat vlak jede, hura - ujguri se tradicne cpou protoze nemaji mistenky, my je vsak mame tak sme klidu - vlak je brutalne nabusenej a jede opravdu krokem - asi je trosku podmacenej hlinenej val nad pousti - proste poust pod vodou, to mame ale stesti - prumerna rychlost 25km/h kterou jedeme prvni 2hodiny se nam vubec nelibi, kdyz nas ma cekat 1300km :-) krajina okolo konstatnti po levici poustni hory a po pravici poustni placka, do toho obcas nejaka oaza ci betonarka v pustine - tot asi vse ke krajine, zajimavejsi je zivot ve vlaku - lidi se ruzne povaluji, pojidaji kybliky s nudlema a delaji bordel po zemi - kazdou hodinu to prochazi baba a uklizi ten svincik - musi mit nervy ze zeleza - sme docela za atrakci a furt se nekdo s nama chce bavit, porad melou cinsky dokola a nechapou ze nerozumime - po case mame zakladni finty jak je trosku zabavit - ceska stokoruna funguje spolehlive...nemuze jim vysvetlil kdo je karel 4 ale nakonec jim rikam ze je to Czech Mao a uz souhlasne kyvou - nevim jestli by se z toho karel v hrobe neotacel...obca dame nejake pivo a cesta kupodivu docela utika - noc je drsna spis se na sedackach dost blbe